Wie zijn jullie? Wat doet Studio52nd?

Studio 52nd maakt jongerenvoorstellingen met educatieve randprogrammering, waarin we jonge mensen hun stem laten horen. We maken voorstellingen voor en door jongeren over systemische onderdrukking (wij noemen het oppression), met thema’s als discriminatie, racisme en seksisme. We werken met jongeren die dit zelf dagelijks meemaken en koppelen deze jonge talenten aan theatermakers (zowel jong als gerenommeerd). Voorbeelden zijn Wunderbaum, Jörgen Tjon A Fong, Bram Jansen en Het Geluid Maastricht. Gekoppeld aan de voorstellingen bieden we altijd een zorgvuldig overwogen educatiepakket voor jongeren en maatschappelijk relevante nagesprekken voor volwassenen. Dit seizoen voeren we bijvoorbeeld gesprekken met middelbare scholieren en volwassenen over racisme en over de verschillende genders en seksuele voorkeuren.

Wat maakt jullie aanpak van theatermaken zo uniek?

Wij werken voor en met jongeren van het VMBO. Wij vragen deze creatieve, openhartige jongeren om toneelteksten met ons te schrijven. Hun kijk op maatschappelijke vraagstukken staat centraal in al onze voorstellingen. Omdat ook jongeren betekenisvolle kunst verdienen in een taal die ze begrijpen. Daarom kiezen we ook al sinds de start van deze projecten voor makers met verschillende (biculturele) achtergronden; alle jongeren moeten zich kunnen herkennen in de mensen op het podium. VMBO-leerlingen worden minder vaak naar het theater meegenomen. Volgens hun docenten zijn ze vaak rumoerig in de zaal, snel afgeleid, vinden ze theater an sich al niet zo interessant. Onze tip? Neem ze eens mee naar een van onze voorstellingen!

Kun je meer vertellen over jullie recente voorstelling ‘WIE IS BAAS?’ die vorig seizoen in première is gegaan?

In WIE IS BAAS? (bekijk de trailer hier) komen de verhalen van jongeren uit 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer aan bod. Ze verdiepten zich in het koloniale verleden van Nederland en de daaruit voortkomende scheve verhouding tussen zwart en wit. Zoals Awa (14), die met haar familie op vakantie een Senegalees slavenfort bezocht. Ze realiseerde zich toen ze daar was dat zij daar ook verkocht had kunnen worden, als ze in een andere tijd had geleefd.

Tijdens de voorbereiding voor WIE IS BAAS? namen we de jongeren mee naar de Black Archives en op Black Heritage Tour. Daar vroeg Awa waarom alle verhalen alleen over de link met Suriname gaan. Grondlegger Jennifer Tosch legde uit dat zij de tours heeft ontwikkeld, omdat ze haar eigen geschiedenis onderzocht. Ze nodigt Awa uit de verhalen te vertellen die zij belangrijk vindt. Na de excursies kozen de jongeren welk onderdeel van de koloniale geschiedenis ze wilden bespreken. Awa schreef bijvoorbeeld over Momutu, een 17-jarige jongen die verkocht werd in het fort dat ze bezocht in Senegal. Theatermaker Cherella Gessel verrijkte de tekst vervolgens met een choreografie op Senegalese drumritmes waarin ze transformeert van Awa naar Momutu. Eindregisseur Gable Roelofsen verving de Senegalese drums door een stampend technonummer van Jeff Mills, een zwarte producer uit Detroit, grondlegger van het populaire genre. Door toen en nu met elkaar te verbinden vertalen Cherella en Gable Awa’s ervaring in het slavenfort naar het podium.

We hebben ons veelvuldig laten adviseren voor WIE IS BAAS? Met input van psychiater Glenn Helberg, hoogleraar postkolonialisme Gloria Wekker, anti-oppressionwetenschapper Leticia Nieto en onderzoeksbureau Movisie ontwierpen we het schrijf- en educatietraject. In onze projecten komen op die manier participatie, educatie en maatschappelijke thema’s samen in één artistieke mix. We hebben het bij deze projecten over de impact van ons verleden op het heden. Op advies van o.a. Gloria Wekker werken in de klas een docent van kleur en een witte docent samen om hierover het gesprek te leiden. Zo laten we zien dat anti-oppressionwerk iets is dat we samen moeten doen. Echte verandering komt alleen tot stand als alle partijen aan boord zijn.

Hoe kan een programmeur of educatie-medewerker jullie vinden en boeken?

Dit najaar passen we onze voorstelling zo aan, dat we kunnen optreden en de COVID-19 restricties kunnen opvolgen. Zo houden we naar het theater gaan veilig voor iedereen. Ben je geïnteresseerd en wil je graag meer weten? Neem dan contact op met onze zakelijk leider Wietske Bijl via wietske@studio52nd.nl en laat een telefoonnummer achter. Wietske belt je dan terug. Meer informatie over ons vind je op www.studio52nd.nl.