Samen bouwen aan een diverse

en inclusieve theatersector!

Theater Inclusief is een driejarig stimuleringsprogramma dat wordt uitgevoerd door 19 partners in de theatersector. Het bijzondere aan het project is dat de partijen zelf hebben aangegeven te willen veranderen. De verschillende theaters en gezelschappen werken samen aan een diverser en inclusievere aanpak met betrekking tot personeel, programmering, publiek en partners. Het commitment dat de partijen zijn aangegaan betekent dat na 3 jaar we meer ontmoetingen hebben met elkaar in het theater waar je ook woont of uit welk gezin je ook komt of wat je culturele achtergrond ook is.

Publiek

Publiek dat ben jij! Hoe vaak ga jij naar een theater en laat je je raken door een voorstelling? Een film kijken, een boek lezen, muziek luisteren, het zijn allemaal dingen die we vaker doen. Laat je eens verassen door de verhalen die worden verteld in het theater. Je zult versteld staan hoe het je zal raken en meeslepen.

“Laatst ben ik voor het eerst naar een voorstelling geweest met mijn man. Mijn vriendin stelde het voor en ik was wel heel benieuwd. Was eigenlijk nog nooit eerder naar een theater geweest. Ik heb de hele avond gelachen. Wat een geweldige ervaring! Dit zou ik eigenlijk vaker moeten doen.” – Nadia

Elk theater heeft een publiekswerker. Dat is iemand die de stad in gaat en contact maakt met mensen die niet zo snel een voorstelling bezoeken. Zij maken het mogelijk dat je kennis komt maken met het theater en zo een onvergetelijke avond hebt.

Personeel

Diversiteit vind je ook in het personeel, achter de bar en in de techniek. De theaters en de theatergezelschappen investeren in een divers personeelsbestand. Dit doen ze door onder andere het wervings- en selectieproces aan te passen. Zodat iedereen een gelijke kans heeft om in het theater te werken.

Programma

Het heet Theater Inclusief, dat betekent dat er ook verschillende voorstellingen op het programma staan. Voorstellingen die jou aanspreken, raken, laten voelen en een echt avondje uit laten beleven.

We luisteren hierbij naar de stem van iedereen, dus of je nou wel of niet in Nederland bent geboren, er staat altijd iets op het programma wat jij graag wilt zien en meemaken.

Dus kijk eens op  de website van het theater bij jou in de buurt. Zie ik je binnenkort in het theater? 

Partners

Theaters en theatergezelschappen staan midden in de samenleving en werken met verschillende partijen samen in de stad. Door met nieuwe partners te werken die nieuwe doelgroepen bereiken, helpt het om kennis op te doen en meer bezoekers aan te trekken. De bedoeling van de samenwerking is om te onderzoeken wat er leeft bij bezoekers. Wat wil jij zien op het podium? Is er iets wat je mist? Wil je hierover meepraten? Kijk dan eens op onze Facebook of LinkedInpagina

 

even voorstellen…

Karima el Bouchtaoui

Karima el Bouchtaoui

Projectleider

Met mijn Marokkaanse achtergrond heb ik van huis uit niet mee gekregen om een theater te bezoeken. Doordat ik wel eens meeging met vriendinnen, merkte ik hoe leuk dit kan zijn. Ik ben altijd wel nieuwsgierig geweest naar dingen die ik niet kende. Ik ben laatst nog naar “Allemaal mensen: Umuntu” geweest. De onderwerpen waar zij het over hebben, zijn ook de dingen waar ik mee bezig ben. Het komt van de naam Ubuntu wat staat voor “Ik ben, omdat jij bent”, een diep geworteld besef dat je in je eentje geen mens bent. We hebben elkaar nodig. En daarnaast heb ik veel gelachen over de manier hoe ze de onderwerpen met veel humor overbrengen. Het theater is voor mij elke keer weer een onvergetelijke reis van verhalen.

Wil je meer weten over Theater Inclusief?

Bekijk hier alle aangesloten theaters en theatergezelschappen. Heb je vragen? Neem contact op!